Poză de manfredrichter pe Pixabay.com

 

Uneori în viața aceasta, mai ales după vârsta de 30 de ani, alegi să desfășori unele proiecte complexe ce țin de viața de familie și de acasă. Aceste proiecte se referă de cele mai multe ori la renovări ale locuinței sau construirea unei noi anexe ori extinderea corpului principal al clădirii. Oricare dintre ele e valabilă pentru tine, cel mai probabil îți este puțin peste mână să te ocupi de toate aspectele muncii care urmează să fie desfășurată. Așadar, ca toată lumea, chemi o echipă de construcție și renovări care să te ajute în planificarea și finalizarea proiectului. Totuși, treaba ta nu e nici pe departe gata, fiindcă acum ai un nou rol, acela de gazdă a muncitorilor și deținător al proprietății pe care se lucrează. Află din acest articol cum îți poți realiza cât mai bine sarcinile din perspectiva acestui rol.

 

Lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când ai un șantier pe proprietate

 

În primul rând, e important să fii prezent în timpul lucrărilor. Asta nu înseamnă să nu te mai duci la muncă cât se lucrează, ci să te asiguri că ești cel puțin o dată la 3 zile acasă pentru a putea primi informațiile esențiale despre progresul lucrărilor și nevoile muncitorilor. Astfel, ai grijă să nu îți planifici din timp altceva pe perioada cât va exista șantierul pe proprietatea ta, planuri precum vacanțe ori vizite de serviciu ce pot fi anulate sau modificate din timp.

La fel de important este să prezinți șefului de șantier și/sau, dacă e cazul, arhitectului, planul proprietății și toate modificările petrecute de la întocmirea acestui plan. E important ca cei care lucrează să cunoască locația conductelor și țevilor ascunse din curte, a firelor trase pe sub pământ și a localizării pivniței în preajma casei, dacă nu se află cu exactitate sub aceasta. O astfel de atenție preventivă te poate scuti de multe pățanii care te-ar costa mai mult mai târziu și care pot prelungi perioada de lucru de pe șantier.

Aceste două sfaturi țin mai degrabă de postura de proprietar, dar nu uita că ești și o gazdă pentru muncitorii care te ajută pe șantier. Chiar dacă îi plătești pentru munca efectuată, un dram de agreabilitate poate transforma relațiile dintre oameni în feluri care pot crește productivitatea, iar dacă nu, cel puțin au aduc emoții pozitive tuturor. Astfel, întreabă-i pe muncitori dacă au toate materialele de care au nevoie, precum o pompă submersibilă sau hidrofoare cu ejector de pe Shop-einstal.ro, și oferă-te să te ocupi tu de aducerea lor, dacă prețul achiziției nu intră în prețul lucrărilor. De asemenea, asigură-te că echipa are nevoile de hrană și odihnă satisfăcute. Legat de mâncare, oferă-le din când în când câteva gustări. În ceea ce privește odihna, cu siguranță se vor îngriji ei înșiși de aceasta, tu doar oferă-le spațiu prin a nu sta mereu cu ochii pe ei.

În concluzie, pentru buna desfășurare a lucrărilor de pe șantierul de pe proprietatea ta, e important să acorzi atenție câtorva sarcini care îți revin în rolul de propritar și gazdă: să fii prezent în timpul lucrărilor; să oferi informațiile importante despre planul și organizarea proprietății; să te ocupi de satisfacerea nevoilor de hrană și odihnă ale muncitorilor din echipa de lucru.