În fiecare an, medicii veterinari se luptă cu sute de cazuri în care viețile patrupezilor sunt puse în pericol. Printre acestea se numără parvoviroza. Este una dintre bolile care are efecte rapide și devastatoare asupra sănătății câinelui.

Deși, chiar dacă ea poate să fie prevenită prin intermediul vaccinurilor realizate la timp din schema de vaccinare, parvoviroza este inamicul tăcut al câinilor care nu au șansa de un stăpân grijuliu. Parvoviroza este una dintre cele mai agresive boli din rândul câinilor, iar animalul trebuie să fie dus cât mai curând posibil într-un cabinet veterinar pentru a identifica afecțiunea.

De multe ori este depistată mult prea târziu, ceea ce înseamnă că nici un tratament nu poate să ajute cu adevărat. Parvoviroza are o mortalitate de peste 90%.

Ce este Parvoviroza?

Probabil că ai auzit că adăposturile de animale sunt pline de parvoviroză, însă niciodată nu ai știut cât de fatală poate să fie, mai ales în rândul puilor ce nu au avut șansa de a fi vaccinați împotriva ei. Boala este una relativ nouă.

A fost prima dată descoperită în anul 1978 și are ca principală sursă de infectare fecalele câinilor ce deja erau infectați. Infecția are loc prin ingerarea fecalelor infestate, ce va fi mai apoi transportat în intestin, unde va avea loc o inflamație urmată de alte simptome dure pentru micii cățeluși.

Parvovirusul este printre cele mai contagioase boli și foarte rezistente contra detergenților și alcoolului. Așadar, acesta poate rămâne în mediul unde trăiește câinele infectat peste cel puțin un an.

Care sunt simptomele Parvovirozei?

Toți stăpânii de animăluțe ar trebui să știe care sunt simptomele Parvovirozei, pentru că această boală este una fatală pentru mici patrupezi. Perioada sa de incubație este de 10 zile, momente în care simptomele încep să apară.

Ele pot varia de la un cățel la altul, însă majoritatea stăpânilor vor observa:

  • diaree severă însoțită de sânge
  • letargie;
  • febră;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • vomă;
  • pierderea drastică în greutate;
  • slăbiciune;
  • deshidratare acută.

Oricare dintre aceste simptome nu poate fi trecut cu vederea de către stăpâni. Din momentele apariției simptomele, apelează în cel mai scurt timp la un veterinar.

Care este tratamentul Parvovirozei?

Tratamentul trebuie să fie început cât mai repede. Un câine care este depistat cu parvoviroză, va fi mereu spitalizat și mai ales monitorizat. În situațiile mai grave, animalul trebuie să fie transportat cu o ambulanta veterinara. Tratamentul constă în:

  • administrarea de fluide;
  • medicație antivomitivă;
  • administrație de antibiotice.

În unele cazuri mai grave, medicii veterinari pot opta pentru o transfuzie de sânge, de la un câine care deja a trecut prin boală și are anticorpii formați.

După tratamentul în sine de parvoviroză, cățelul va fi trecut printr-un alt tratament specific susținerii:

  • hrană de dietă – pentru sistemul gastrointestinal;
  • antibiotice orale.

După o astfel de infecție cu un virus atât de nociv, căinii se vor simți foarte slăbiți, iar sistemul lor imunitar va fi destul de scăzut. Este important ca micul blănos să fie ferit de orice fel de boală sau infecție care poate să-l destabilizeze.

Cea mai bună cale de a prevenii parvoviroza este de a vaccina câinele împotriva ei!