Toamna este la doar cateva zile distanta si, la fel cum alegerile noastre vestimentare se schimba odata cu trecerea intr-un alt anotimp, la fel ar trebui sa facem si in ceea ce priveste alimentatia. De ce? Ei bine, corpul nostru trebuie sa se adapteze noilor temperaturi, asa ca, a manca doar o simpla salata pe timp de toamna ar fi echivalentul cu purtarea unei rochii usoare cand vremea este friguroasa. Daca traiesti in Romania si experimentezi toate cele 4 anotimpuri, indicat ar fi sa consumi, in fiecare sezon, produse cat mai proaspete si, preferabil, locale.

Prin urmare, ce ar trebui sa mananci pe timp de toamna? Pe masura ce temperaturile scad, trebuie sa ne hranim si sa ne incalzim corpul din interior, pentru a echilibra yin-ul si yang-ul. Daca mancam alimente “reci”, cunoscute si sub numele de alimente yin, cum ar fi fructele, legumele crude, salatele si bauturile fresh, depasim yin-ul, ajungand sa ne simtim rece din interior si mai predispusi la boli. Asadar, lunile mai reci se refera la un consum de alimente yang care sa ne echilibreze hormonii, sa ne intareasca sistemul imunitar, sa ne sporeasca energia si sa ne ofere o stare generala cat mai buna.

​Ce alimente ar trebui sa consumi toamna?

In medicina traditionala chineza se considera ca cel mai sanatos este sa mancam produse de sezon, preferabil locale. Aceasta este o regula generala, aplicabila atat celor care urmeaza o dieta vegetariana, cat si celor care consuma si produse animale.

Urmatoarele alimente sunt cele care sunt de sezon toamna si care ar trebui sa faca parte din dieta fiecaruia dintre noi:

  • Legumele radacinoase: morcovii, telina, pastarnacul, sfecla, cartoful dulce, dovleacul si dovlecelul;

  • Leguminoasele: fasolea, mazarea, fasolea verde, nautul, lintea, soia;

  • Legumele verzi: spanacul, varza de Bruxelles, sparanghelul, broccoli, ruccola, varza kale;

  • Cerealele integrale: orezul brun, ovazul, meiul, quinoa;

  • Fuctele: merele, perele, prunele, gutuile, rodiile si citricele;

  • Pestele: codul, bibanul de mare, somonul, pastravul, tonul, merluciul;

  • Ierburile si condimentele: patrunjelul, ghimbirul, turmericul, scortisoara, rozmarinul, cimbrul, busuiocul si mararul.