Varza de orice fel este adesea achizitionata ca rasaduri in ghivece gata de plantat. Cu toate acestea, multi gradinari isi fac propriile rasaduri, astfel incat sa isi poata planta rasadurile, ceea ce este si mai ieftin.

Cand sa semeni varza?

De la sfarsitul lunii februarie si in luna martie, puteti semana varza si varza Savoy care rezista cel mai bine la frig. In aprilie veti incepe sa semanati vara si toamna varza in zone mai calde si apoi din mai toata vara si vara toamna pot fi semanate oriunde. Pana la sfarsitul lunii iunie, veti semana varza de iarna.

Cum sa semeni varza?

  • In majoritatea cazurilor, insamantarea varzei se face sub un cadru rece sau intr-o cutie intr-o sera rece, ceea ce economiseste timp pornind vegetatia mai devreme, in timp ce frigul inca se dezlantuie afara.
  • Deoarece insamantarea se face sub acoperire, nu riscati atacuri de limaci sau episoade meteorologice devastatoare (grindina, inghet etc.). In plus, veti putea monitoriza mai usor aparitia si progresul rasadurilor.
  • In cutie, puneti un pat de pietris in partea de jos pentru a facilita drenajul, astfel incat semintele sa nu putrezeasca din cauza umiditatii excesive. Deasupra, veti pune un amestec compus din parti egale de sol din ghiveci, compost bine descompus, nisip. Raspanditi semintele nu prea dens, tamponati si acoperiti cu cel mai bun substrat posibil, fara ca semintele sa fie ingropate prea adanc (de 2 pana la 3 ori dimensiunea lor). Se pulverizeaza pe apa pentru a stropi.
  • Intr-o sera rece, acoperiti cutia cu o foaie de sticla, lasand un spatiu de ventilatie. Sub un cadru rece, lasati-l inchis pana la germinare si apoi, daca sunt dupa-amiezile foarte insorite, il puteti deschide putin.
  • In cateva zile, semintele vor fi germinat. Va trebui sa va deprimati dupa aproximativ zece zile de aparitie pentru a pastra doar plantele cele mai viguroase, desigur.
  • Cand plantele au 4 pana la 5 frunze, le puteti pune la locul lor, distantandu-le de aproximativ 60 cm. Aveti grija, varza ocupa spatiu, nu le puneti prea aproape una de cealalta, vor suferi sa se dezvolte corespunzator.
  • In general, varza va folosi mai bine nutrientii din sol si va fi mai productiva daca o plantati alternand randuri cu cele de fasole, salata, rosie, mazare, cicoare, pastarnac, sfecla rosie. Pe de alta parte, tineti varza departe de alte Brassicaceae (ridiche de iarna, nap, rucola), branzeturi, praz, dovlecei, fenicul, capsuni.
  • Pentru a preveni viermele de varza, semanati trifoi in jurul randurilor de varza.
  • Varza sunt legume foarte lacome, care necesita contributii semnificative in compost. Deoarece aceste plante sunt atat de epuizante pe sol, practicati o rotatie a culturilor de 4 ani inainte de a replanta in acelasi loc. Vor reusi bine dupa culturi de dovlecei, Alliaceae, cartofi si gunoi de grajd verde (cu exceptia mustarului care este o Brassicaceae).
  • Si pentru a promova productia abundenta, uitati-va la calendarul dvs. lunar: insamantarea si transplantul ar trebui sa se faca, de preferinta, pe o luna in scadere, o zi cu „frunze”, cu exceptia conopidei si a varzei de broccoli, unde veti alege o zi de „floare”.

Ce trebuie sa stii despre varza

Inainte de a intelege ce anume face din aceasta leguma cu frunze un aliment sanatos, iata cateva fapte interesante pe care trebuie sa le cunoasteti despre varza.

Varza este o leguma pentru tot sezonul, ceea ce inseamna ca este disponibila pe piata pe tot parcursul anului. Este una dintre cele mai vechi legume cultivate inca din anii 1600.

Aceasta leguma vine in diferite soiuri, cum ar fi rosu, verde, alb si violet. Este o sursa buna de fibre, vitamina C , vitamina K si este saraca in grasimi saturate. Cel mai mare fel de varza a fost facut in 2008 in orasul Prilep, unde felul de mancare cantarea 544 kg. Sucul de varza vindeca durerile de stomac si ulcerele intestinale.

Aceasta leguma cu frunze are un continut scazut de calorii si este un aliment care trebuie adaugat in dieta de slabire. Varza ajuta la o digestie buna, deoarece aceasta leguma mentine colonul si tractul digestiv intr-o stare sanatoasa.

Informatii nutritionale despre varza:

Toata lumea stie ca varza este buna pentru sanatate, dar intrebarea este in ce fel este buna aceasta leguma cu frunze si care sunt substantele care fac aceasta leguma sanatoasa? Ei bine, aceste informatii nutritionale despre varza va vor oferi o perspectiva.

Informatiile nutritionale despre varza se bazeaza pe 1 portie, adica 89 de grame de varza tocata. Aceste informatii se bazeaza pe o dieta de 2000 de calorii.

Este foarte important sa cumperi seminte varza de buna calitate atunci cand vrei sa te asiguri ca obtii cele mai bune rezultate astfel incat sa poti semana si cultiva varza fara sa inregistrezi pierderi. De asemenea, recomandarea noastra este sa te orientezi spre produse cu recenzii bune.