Simptomele herniei de disc cervicale si optiuni de tratament
O hernie de disc este diagnosticata atunci cand centrul interior al unui disc din zona cervicala herniaza si apasa pe radacina unui nerv adiacent. Se dezvolta de obicei in grupa de varsta de 30 pana la 50 de ani. In timp ce hernia de disc cervicala poate proveni dintr-un anumit tip de trauma sau leziune a gatului, simptomele apar de obicei spontan. Vezi aici mai multe despre cauzele aparitiei herniei de disc.
Durerea de brat cauzata de o hernie de disc cervicala isi are originea in faptul ca hernia de disc „se fixeaza” sau apasa pe un nerv cervical, provocand astfel dureri care radiaza de-a lungul caii nervoase spre brat.
Impreuna cu dureri de brat, amorteala si furnicaturi pot aparea, de asemenea, in brat si spre varful degetelor Este, de asemenea, posibil ca pacientul sa aiba slabiciune in muschi.
Discurile coloanei vertebrale cervicale nu sunt foarte mari; cu toate acestea, nu exista, de asemenea, prea mult loc disponibil pentru nervi. Acest lucru inseamna ca pana si o usoara hernie de disc cervicala poate afecta nervul si poate provoca dureri semnificative. Durerea de brat este de obicei mai severa atunci cand nervul este prins pentru prima data.
Simptomele herniei de disc cervicale
O hernie de disc poate provoca o varietate de simptome la nivelul gatului, bratelor, mainilor si degetelor, pe langa unele parti ale umerilor. Modelele de durere si deficitele neurologice sunt determinate in mare masura de localizarea herniei de disc.
Coloana cervicala este construita in apropierea vertebrelor sau a celor 7 blocuri osoase care sunt stivuite pe coloana vertebrala. Numerotarea se face de sus in jos, de la C1 la C7. Nervul care este afectat de hernia de disc cervicala este cel care paraseste coloana vertebrala la acea inaltime, astfel incat la nivelul C5-C6, este radacina nervului C6 care este afectata.
De exemplu:
- C4-C5(radacina nervoasa C5): O hernie la acest nivel poate provoca dureri de umar si slabiciune in muschiul deltoid care se afla in bratul superior si nu provoaca, de obicei, amorteala si furnicaturi.
- C5-C6(radacina nervoasa C6): O hernie de disc in C5-C6 poate provoca slabiciune la biceps (muschii din partea din fata a bratelor) si la muschii extensori ai incheieturilor mainilor. Amorteala si furnicaturile, impreuna cu durerea, pot radia in partea degetului mare a mainilor. Acesta este unul dintre cele mai frecvente niveluri la care poate aparea o hernie de disc cervicala.
- C6-C7(radacina nervoasa C7): O hernie de disc in aceasta zona poate provoca slabiciune in triceps (muschii din spatele bratului care se extind pana la antebrat) si in muschii extensori ai degetelor. Amorteala si furnicaturile, impreuna cu durerea, pot radia in triceps si degetul mare. Aceasta este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente zone in care poate aparea o hernie de disc cervicala.
- C7-T1(radacina nervoasa C8): Acest nivel este situat in partea inferioara a gatului, unde coloana cervicala se intalneste cu partea superioara sau toracica a spatelui. O hernie in aceasta locatie poate provoca slabiciune in aderenta, impreuna cu amorteala, furnicaturi si durere care radiaza in brat, in zona degetului mic al mainii.
Cum apar durerile de ceafa si cum se trateaza
Daca durerea nu se dezvolta la scurt timp dupa actiunea sau activitatea care a cauzat incordarea gatului, cauza exacta a gatului intepenit poate sa nu fie cunoscuta. Desi poate fi util sa aveti aceste informatii, acestea nu sunt necesare.
Unele lucrari fizice necesita mult mai mult din muschii si articulatiile gatului, asa ca, daca se dezvolta un gat rigid, munca poate deveni mult mai dificila sau chiar imposibila. Iata cativa pasi pentru a reduce durerea si a face o recuperare buna:
Nu ignora durerea si rigiditatea. Luarea unei pauze de la munca fizica este cea mai buna optiune atunci cand un gat rigid interfereaza cu miscarile normale. In special atunci cand se ridica greutati sau se lucreaza cu masini periculoase, ignorarea eruptiilor dureroase ale gatului sau amplitudinea redusa de miscare ar putea duce la o ranire si mai grava din cauza efortului excesiv sau a coordonarii si concentrarii reduse.
Vedeti cum raspunde gatul dupa aplicarea ameliorarii durerii. Remediile aplicate pentru o intepenire a gatului pot varia in functie de ceea ce este disponibil in mediul de lucru, precum si de preferintele personale. Aplicarea unui pachet de gheata pe gat poate ajuta la reducerea umflaturilor, in timp ce o sursa de caldura sau un prosop cald si umed poate ajuta la slabirea si relaxarea muschilor. Unii oameni ar putea simti o oarecare ameliorare a simptomelor gatului intepenit luand un analgezic fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul.
Testati si lucrati la intervalul de miscare. Daca un gat rigid este deosebit de strans si dureros, s-ar putea sa nu merite sa incercati intinderea. Cu toate acestea, daca se pot face miscari usoare ale gatului fara a agrava durerea, aceasta poate ajuta la imbunatatirea amplitudinii de miscare si poate reduce durerea. Intinderea blanda a gatului se poate face prin inclinarea lenta a capului inainte/inapoi, aplecarea dintr-o parte in alta si rotirea dintr-o parte in alta.