Conturi bancare cu costuri mai reduse, transparente și accesibile pentru toți

Conform cercetărilor, consumatorii din Uniunea Europeană consideră în continuare că ofertele și costurile pentru conturile de plăți sunt greu de comparat între diverșii prestatori de servicii de plată. Chiar și atunci când se poate face o comparație, procesul de trecere de la un cont de plăți existent la altul este complex și nefiabil. Mai mult, în unele situații, consumatorii din UE nu sunt încă în măsură să deschidă un cont de plăți într-un stat membru în care nu sunt rezidenți.

Pentru a crește gradul de transparență, posibilitatea de a compara tarifele și mobilitatea, Comisia Europeană a publicat o propunere de Directivă privind transparența și comparabilitatea comisioanelor de plată, transferul conturilor de plăți și accesul la un cont de plăți de bază.

Odată cu noile reglementări, vei avea posbilitatea de a:

  • Compara ușor comisioanele și condițiile aplicate conturilor de plăți de pe piață. Prestatorul de servicii va trebui să-ți pună la dispoziție un set de documente care te vor ajuta să ai o imagine clară asupra celor mai uzuale servicii furnizate și asupra comisioanelor percepute pentru fiecare dintre acestea; vei primi o situație a comisioanelor percepute de prestatorul de servicii de plată în ultimele douăsprezece luni pentru serviciile oferite în legătură cu contul tău de plăți, și, la cerere, un glosar de termeni utilizați în ceea ce privește conturile de plăți.
  • Accesa un website – comparator care va colecta informații privind comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată. Cel puțin un site va fi creat în fiecare stat membru.
  • Transfera contul tău de plăți, gratuit, urmând o procedură simplă și rapidă, în 15 zile (30 în cazul în care  transferul se va face  între prestatori de servicii din state UE diferite). Furnizorii de servicii de plată vor trebui să-ți furnizeze informații cu privire la dreptul tău de a transfera contul bancar și la procedura pe care trebuie să o urmezi în acest sens.
  • Deschide un cont într-un alt stat al UE, fără a fi rezident al țării în care este stabilit furnizorul de servicii.

Conturi bancare pentru toți: În lumea de astăzi, cetățenii europeni nu pot participa pe deplin la viața societății fără să dețină un cont bancar de bază. Conturile bancare au devenit o parte esențială a vieții noastre de zi cu zi, permițându-ne să efectuăm și să primim plăți, să facem cumpărături online și să achităm facturile la utilități (telefon, gaz, electricitate). Statele membre trebuie să se asigure că cel puțin un prestator de servicii de plată oferă, pe teritoriul lor, un cont de plăți cu funcționalități de bază și ar trebui să informeze publicul cu privire la disponibilitatea acestor conturi de plăți.

Mai mult, noile norme îți vor permite să beneficiezi de oferte mai bune și costuri mai mici pentru conturile bancare. În același timp, industria serviciilor financiare va beneficia de o mobilitate crescută a clienților, fără bariere la intrarea pe piață, inclusiv în ceea ce privește comerțul transfrontalier.