Care este farmecul costumului traditional romanesc si de ce ar trebui sa iti cumperi fuste traditionale?
Gama de fuste traditionale este inca la foarte mare cautare, chiar daca acestea nu se mai poarta zilnic si nici in aceleasi contexte. Fustele traditionale sunt cu siguranta acele piese pe care trebuie sa le ai in garderoba atunci cand vrei sa impresionezi la diverse evenimente.
De ce este atat de apreciat costumul traditional romanesc?
Costumul traditional romanesc este, fara indoiala, unul dintre cele mai importante elemente culturale si istorice pe care le poate avea o tara. Este marturia identitatii nationale, a diferentelor culturale dintr-o anumita zona geografica in care s-a format o civilizatie diferita care a evoluat dupa propria sa lege, adaptata stilului sau specific.
Un studiu al costumului popular romanesc in functie de regiune poate determina cu exactitate evolutia poporului roman. Costumul traditional romanesc a evoluat alaturi de roman, l-a insotit in cele mai importante momente din viata sa, atat in vremuri fericite, cat si cand nenorocirile au cazut asupra familiei si a comunitatii.
Pe de alta parte, costumul popular era acolo intr-un moment in care romanii isi cereau drepturile, cand luptau pentru o viata mai buna, cand castigau batalii sau cand erau suprimati.
Toate aceste evenimente nu au influentat arta populara romaneasca, deoarece taranul roman avea o credinta puternica in Dumnezeu. Costumul popular reflecta caracteristicile care definesc modul de viata traditional, al romanului traditional cu setea sa de a descoperi frumusetea, de a crea, de a cultiva prin virtutile sale primordiale iubirea pamantului sau, curajul, aspiratia sa spre libertate si impulsul de creare.
In contextul evolutiei tehnicilor populare de lucru, dar si a materialelor, costumul popular romanesc si-a mentinut latura estetica pentru a realiza frumusetea pieselor de baza. Elementul principal al costumului popular este camasa, purtata atat de barbati, cat si de femei. Barbatii poarta pantaloni itari, femeile poarta fuste sau fota in toate regiunile Romaniei.
In evolutia costumelor populare romanesti au aparut trei etape. Intr-o prima faza, costumul popular romanesc a fost definit in raport cu costumele populare ale statelor invecinate, fiind distins prin modelele sale si colorarea acestuia in functie de regiune. Dupa acest pas, influenta mediului urban a intervenit, datorita materialelor noi, industriale, a inlocuit textilele de uz casnic, ceea ce a incurajat productia de serii protejand in acelasi timp traditia portului popular.
Daca vrem sa ne referim strict la categoria de fuste traditionale, aceasta este extrem de vasta, bucurand-se de extrem de multe modele, fiecare specifice unei anumite zone geografice a tarii. fiecare model din gama de fuste traditionale vine cu broderia se specifica cu aspectul tipic de moda veche, care insa se imbina perfect cu materiale de actualitate si de o calitate superioara.
In orice costum traditional romanesc feminin, fusta este poate cel mai important elemente pentru ca reuseste sa confere feminitate, dar o feminitate imbinata cu eleganta si traditionalism purtatoarei. Fusta traditionala este realizata din materiale de calitate, broderia acestia fiind realizata cu foarte mare grija ca sa se pastreze notele traditionale specifice acestui element al costumului popular romanesc.
Imbinarile de material si croiala facuta cu foarte mare atentie, fac din fusta traditionala elementul central al unei costumatii populare feminine. Fusta se bucura de un sistem de inchidere cu un fermoar ascuns la spate, element care o face sa fie extrem de usor de purtat.
Fusta traditionala ar trebui sa fie un element nelipsit din garderoba oricarei doamne sau domnisoare ce isi doreste o tinuta traditionala autentica.
Imbracamintea populara romaneasca este rezervata pentru ocazii speciale, sarbatori si dansuri si muzica populara. Stilul de imbracaminte este diferit pentru diferitele regiuni istorice.
O camasa sau o bluza alba din in sau lana este vesmantul de baza atat pentru barbati, cat si pentru femei, in Romania. In mod traditional, barbatii poarta pantaloni albi, camasa alba, palarie, curea si pardesie.
Femeile poarta, de asemenea, o bluza asemanatoare cu camasile pentru barbati, dar mai lunga. Fustele sunt tesute cu un model si au adesea broderii si sunt adesea acoperite cu o vesta neagra. Femeile poarta esarfe sau invelitoare pentru cap.
Barbatii romani din aceasta poarta pantaloni albi lungi, camasi albe si veste negre lungi. Palariile lor sunt negre si conice. Fetele poarta camasi albe cu ornamente brodate rosii sau in alte culori, veste negre cu ornamente rosii de cele mai multe ori dar si cu alte culori si fuste rosii si negre cu dungi. Cromatica difera de la o regiune la alta in functie de traditiile locale.
Femile pot sa poarte o fota peste o fusa alba brodata, cu o bluza brodata si o basma pe cap.
Barbatii poarta pantaloni albi bagati in cizme cu tunici care sunt incinse cu brau si decorate cu broderii. In alte regiuni costumele includeau brauri si pentru femei. Aceste brauri se numeau bete sunt impodobite cu panglici si flori.
Bluzele sunt tivite cu dantela, iar vestele sunt impodobite cu aceleasi ciucuri ca cele de pe costumele masculine romanesti.
Acestea sunt doar exemple de combinatii traditionale, pentru ca acum ele nu se mai poarta asa, insa anumite elemente, asa cum sunt fustele de exemplu, pot fi incluse in tinute moderne.