Care sunt rolurile si obiectivele cardio oncologiei?Cardio-oncologia nu este nici stiinta, nici practica de tratare a tumorilor cardiace, ci mai degraba un domeniu multidisciplinar emergent care se concentreaza pe managementul cardiovascular (prevenirea, diagnosticul si tratamentul) pacientilor cu cancer. Obiectivul de baza al disciplinei cardio-oncologie este de a se asigura ca „pacientul de cancer de astazi nu devine pacientul cardiac de maine”.

Obiectivele tratamentului cardio-oncologic:

Principalul obiectiv al domeniului cardio oncologie este de a oferi ingrijire de inalta calitate pacientilor care sufera atat de boli de inima, cat si de cancer. Este important de retinut ca pacientii pot avea una sau ambele afectiuni, dar nu neaparat ambele diagnosticate. De asemenea, este important de retinut ca, cardiologii si oncologii lucreaza impreuna pentru a gestiona ambele afectiuni.

Obiectivele generale de tratament pentru pacientii cu un diagnostic dublu de boala cardiaca si cancer nu sunt diferite de cele ale pacientilor cu o singura afectiune.

Cu toate acestea, poate fi necesar ca echipele de tratament sa faca ajustari astfel incat ambele afectiuni sa fie gestionate in mod optim in acelasi timp. Cardiologii si oncologii au consideratii speciale atunci cand trateaza pacienti care sufera atat de boli de inima, cat si de cancer.

De exemplu, este important sa se previna sangerarile excesive asociate adesea cu tratamentul cancerului. Scopul este de a oferi acelasi nivel de ingrijire ca si in cazul a doi pacienti cu o singura afectiune, fiind in acelasi timp atenti la potentialele interactiuni dintre cele doua afectiuni.

De ce este importanta cardio-oncologia?

Cardio-oncologia este importanta din mai multe motive. In primul rand, pe masura ce tot mai multi pacienti traiesc mai mult ca urmare a imbunatatirii tratamentelor impotriva cancerului, numarul persoanelor care traiesc cu boli de inima este, de asemenea, in crestere. Acest lucru creeaza o nevoie clinica de furnizori care pot gestiona ambele afectiuni intr-o singura vizita.

Longevitatea crescuta inseamna, de asemenea, ca este mai probabil ca oamenii sa aiba ambele afectiuni decat in trecut. Ar putea parea improbabil ca bolile de inima si cancerul sa apara la acelasi pacient, dar este de fapt un eveniment comun. Cardiologii si oncologii sunt instruiti sa caute semnele ambelor afectiuni la fiecare vizita a pacientului.

Pe langa prevalenta crescuta a acestor pacienti cu dublu diagnostic, exista, de asemenea, o nevoie tot mai mare ca cardiologii si oncologii sa lucreze impreuna. Inima si vasele de sange ale acesteia sunt responsabile pentru transportul medicamentelor chimioterapice catre celulele canceroase.

Exista, de asemenea, anumite medicamente de chimioterapie care pot provoca leziuni la nivelul inimii si al vaselor de sange ale acesteia. Lucrand impreuna, cardiologii si oncologii pot preveni aceste probleme si pot imbunatati calitatea ingrijirii pacientilor lor.

Cardiologia si ingrijirea cancerului: care este diferenta?

Cardiologii sunt medici specializati in prevenirea, diagnosticarea si tratarea bolilor de inima. Cardiologia include tratarea unor afectiuni precum boala coronariana, insuficienta cardiaca si ritmurile cardiace anormale. Oncologii sunt medici specializati in diagnosticarea si tratarea cancerului.

Tratamentul cancerului poate include chirurgia, chimioterapia, radioterapia sau imunoterapia. Oncologii sunt pregatiti sa detecteze semnele de cancer in orice parte a corpului, ceea ce poate include inima. In acelasi timp, cardiologii sunt pregatiti sa identifice anomalii la nivelul inimii care ar putea fi un semn de cancer.

Suprapunerea dintre aceste doua specialitati inseamna ca echipa de ingrijire trebuie sa fie constienta de posibilitatea ca un pacient sa aiba atat cancer, cat si boli de inima. Acest lucru este valabil mai ales in cazul pacientilor care prezinta un risc ridicat de a avea una sau ambele afectiuni.

Modelul de ingrijire partajata este semnificativ mai complicat decat tratarea fiecarei boli in parte.

Concluzii principale:

Cardio-oncologia este o subspecialitate importanta, deoarece ajuta pacientii cu multiple probleme de sanatate sa primeasca o ingrijire mai buna. Concentrarea combinata a cardiologilor si oncologilor permite furnizorilor sa gestioneze atat bolile cardiace, cat si cancerul intr-o singura vizita.

Cardiologii si oncologii colaboreaza pentru a gestiona diferitele obiective de tratament pentru cancer la pacientii cu afectiuni cardiace. Exista o serie de tratamente impotriva cancerului care sunt mai dificil de administrat la pacientii cu afectiuni cardiace.

Obiectivele generale de tratament pentru pacientii cu un diagnostic dublu de boala cardiaca si cancer nu sunt diferite de cele ale pacientilor cu o singura afectiune.