https://consumatoreuropean.ro/ce-este-aromaterapia/Daca doriti sa fiti rasfatati in timpul vacantei, aromoterapia poate fi alegerea potrivita. Aromaterapia este o parte integranta a tratamentelor de wellness – atat in ​​masaje, cat si in saune si chiar acasa. Unii folosesc uleiurile esentiale pentru relaxare pura cu parfumuri delicate, altii pentru ameliorarea bolilor.

Aflati ce este aromoterapia in randurile care urrmeaza, si ce efect are asupra corpului, mintii si sanatatii. De asemenea, veti afla unde este oferita aromoterapia, cine are voie sa o efectueze si pericolele utilizarii uleiurilor esentiale.

Asadar, aromaterapia este utilizarea uleiurilor esentiale neadulterate pentru influentarea si relaxarea corpului. Aromaterapia este utilizata atat pentru ameliorarea bolilor, cat si pentru sanatatea pura a corpului si a mintii.

Este o forma de fitoterapie (medicament pe baza de plante). Uleiurile esentiale sunt utilizate in principal direct pe corp sau cu ajutorul unui vaporizator (inhalator) ca terapie cu miros, insa puteti folosi si cele mai bune betisoare parfumate.

Va puteti bucura de aroma terapie sub forma unor bai, masaje, frecare, parfumare a camerei, inhalare sau aport oral. Despre parfumurile esentiale s-a spus intotdeauna ca au un efect de vindecare care nu a fost dovedit prin studii clinice pentru fiecare aroma.

Cu toate acestea, aromoterapia se gaseste in asistenta medicala ca medicament alternativ, mai ales atunci cand medicamentele chimice nu actioneaza impotriva unei infectii, ciuperci, bacterii sau virusuri; sau persoana tratata are o reactie alergica la acestea.

In plus, multi sunt cei care renunta in mare masura la medicamente si apreciaza un mod natural de viata, aromaterapia cu uleiuri esentiale este o parte integranta. In plus, uleiurile esentiale sunt utilizate in diferite masaje care sunt oferite ca masaje de aromoterapie sau pentru aromoterapie in sauna.

Unele dintre uleiurile aromatice comercializate nu provin din surse naturale, ci sunt realizate sintetic sau semisintetic. Daca doriti sa cumparati uleiuri esentiale derivate in mod natural, ar trebui sa cititi amprenta mica pentru a vedea despre ce este produsul. Uleiurile naturale sunt de obicei mai scumpe decat uleiurile aromatice sintetice.

Unde se utilizeaza aromoterapia?

Uleiurile esentiale sunt usor disponibile si pot fi utilizate de oricine, cu conditia sa nu fie continute in medicamente. In consecinta, aromoterapia nu are loc numai cu practicieni si medici alternativi, ci si in medicina pe baza de plante, in diverse centre de wellness, cum ar fi saloane de masaj, SPA-uri sau bai termale si in gospodariile private.

Uleiurile de masaj, baile reci, lampile de parfum, cele mai bune betisoare parfumate sau uleiurile de parfum diluate pentru hidromasaj sunt raspandite pentru uz privat. De asemenea, sunt folosite pentru diverse infuzii in saune.  Puteti gasi adesea aromoterapie in saunele din baile termale. Diverse infuzii cu diferite uleiuri esentiale sunt oferite acolo.

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale sunt substante naturale care se obtin din diferite parti ale diferitelor plante. Acestea pot fi flori, frunze, radacini, tulpini, rasini, scoarta sau seminte. Uleiurile esentiale au un miros distinctiv care elimina anumite insecte si le descurajeaza pe altele.

Astfel, ele reprezinta un mecanism de protectie pentru plante. Oamenii percep de obicei mirosurile esentiale ca fiind placute. In aromoterapie sunt folosite pentru a promova sanatatea. Pentru producerea de uleiuri esentiale care utilizeaza medicamente pe baza de plante, in principal se folosesc frunze de eucalipt, flori de musetel, frunze de menta, fenicul, ace de pin si lavanda.

Natura uleiurilor esentiale este uleioasa si usor de evaporat, deci nu lasa urme de grasime precum uleiurile grase. Cand sunt amestecate cu apa, uleiurile esentiale plutesc in picaturi la suprafata apei si se dizolva doar putin. Mai degraba, aprind un miros care se desprinde dupa scurt timp. Uleiurile esentiale sunt oferite ca produse farmaceutice, precum si produse cosmetice.

Efecte ale uleiurilor esentiale – Ce face aromaterapia?

Efectul uleiurilor esentiale si prin urmare, al aromoterapiei nu a fost dovedit in mod adecvat in testele clinice. In consecinta, tema efectelor aromaterapiei este controversata. Sustinatorii medicinei pe baza de plante, naturopatiei si ezoterismului jura ca aromaterapia poate ameliora bolile.

Altora le place sa absoarba parfumul uleiurilor esentiale si sa se relaxeze in acest proces, dar nu cred intr-un efect de vindecare sau de promovare a sanatatii. Prin urmare, depinde foarte mult de punctul de vedere al utilizatorului daca aromoterapia are un efect asupra bunastarii.

Efectul uleiurilor esentiale in aromoterapie

  • Urmatoarele proprietati sunt atribuite parfumurilor esentiale:
  • Parfumurile actioneaza asupra membranelor mucoase.
  • Parfumurile stimuleaza simturile.
  • Parfumurile stimuleaza corpul si mintea.

Mirosurile ajung la creier prin intermediul celulelor olfactive si pot avea astfel un impact asupra dispozitiei si bunastarii unei persoane. Uleiurile esentiale se datoreaza structurii lor moleculare mici, ca intra cu usurinta in tesuturi si in sange prin piele, plamani sau stomac. Astfel, ele pot avea si un efect asupra organelor . Unele uleiuri esentiale precum cele de cimbru, salvie, balsam de lamaie sau eucalipt au chiar proprietati antibiotice. Acestea sunt adesea folosite sub forma de parfumuri sau balsamuri pentru ameliorarea infectiilor minore, cum ar fi raceala obisnuita.

Efectul uleiurilor esentiale utilizate frecvent

Se spune ca urmatoarele uleiuri esentiale utilizate frecvent au acest efect:

  • Ulei de lavanda: calmant.
  • Cimbru: activare.
  • Ulei de iasomie: antidepresiv.
  • Ulei de portocale si lamaie: imbunatateste starea de spirit.

Astfel de atribute sunt enumerate in uleiurile de baie si alte produse de pe piata, astfel incat cumparatorul sa stie imediat ce ulei aromatic este potrivit pentru el.