Se stie faptul ca bijuteriile sunt cele mai indragite accesorii, atat de catre femei cat si de catre barbati, iar atunci cand vine vorba despre alegerea unor bijuterii precum bratari barbati, bratari femei sau diferite alte bijuterii, in afara metalului din care acestea sunt confectionate, conteaza foarte mult si ce pietre contine bijuteria.

Ideea ca unele pietre sunt pietre pretioase, iar altele sunt doar pietre semipretioase, este cunoscuta in zilele noastre oricarui cumparator de pietre colorate. Pietrele pretioase sunt: diamant, rubin, safir si smarald; si sunt in mod traditional la preturi ridicate pe piata datorita culorii lor extraordinare, luciului si raritatii extreme.

In timp ce pietrele pretioase isi castiga faima, distinctia conventionala intre pietre pretioase si pietre semipretioase este plina de mituri si credinte gresite. Vom incerca aici sa facem distinctia intre unele dintre aceste mituri si realitate, asa ca daca aveti de gand sa va cumparati bijuterii cu diferite pietre pretioase sau semipretioase, recomandarea noastra este sa cititi pana la final.

Suntem siguri de faptul ca dupa ce veti avea mai multe informatii despre tipurile de pietre pretioase si semipretioase, va fi mult mai simplu sa luati o decizie in ceea ce priveste alegerea bijuteriilor si a pietrelor.

Se presupune adesea in mod eronat ca diferenta dintre pietrele pretioase si semipretioase este determinata de secole de traditie. In realitate, insa, este o inovatie care dateaza doar din secolul al XIX-lea. Termenul de piatra semipretioasa, care inseamna „cu o valoare comerciala mai mica decat o piatra pretioasa”, poate fi urmarit doar in 1858.

O alta presupunere gresita este ca lista celor patru pietre pretioase are o istorie lunga. Cu toate acestea, lista traditionala de pietre pretioase este destul de lunga si include cateva pietre surprinzatoare. Perlele, desi nu sunt chiar pietre pretioase, erau considerate pietre pretioase; de asemenea, opalul era considerat astfel.

Dar una dintre cele mai importante pietre pretioase traditionale, cu o istorie care se intoarce in Grecia antica, a fost ametistul. Ametistul a fost adaugat la clasa de pietre semipretioase cand s-au gasit depozite mari in Brazilia si Uruguay, in prima jumatate a secolului al XlX – lea.

Dintre pietrele pretioase, diamantul are cele mai multe mituri. Totusi, ceea ce este interesant este ca acestea sunt moderne si nu din cele mai vechi timpuri. Din punct de vedere istoric, pietrele pretioase colorate, cum ar fi rubinul si safirul, erau evaluate mai mult decat diamantul, in principal pentru ca diamantul nu era deosebit de rar.

Dar acest lucru s-a schimbat in secolul 20. Primul eveniment a fost descoperirea unei surse si mai abundente de diamante pentru bijuterii in Africa de Sud. In acelasi timp, perceptia diamantelor a crescut la un nivel in care este corect sa spunem ca se afla in partea de sus a listei de pietre pretioase in ochii cumparatorilor. Ce s-a intamplat? Nu este valoarea pietrelor pretioase in primul rand datorita raritatii lor?

In secolul al XIX-lea, doar cateva kilograme de diamante erau extrase pe an in intreaga lume. Dupa descoperirea uriaselor mine de diamante din Africa de Sud in 1870, au fost dezgropate tone de diamante. Oferta a fost atat de mare si cererea atat de scazuta incat finantatorii britanici din minele din Africa de Sud au riscat sa-si piarda investitia.

Solutia a fost fondarea puternicului cartel De Beers, care pana in prezent reglementeaza inca productia si aprovizionarea mondiala cu diamante. Diamantele de calitate nu sunt de fapt neobisnuite. Dar De Beers dicteaza cate iesiri au loc, si asta mentine preturile ridicate.

Consortiul Be Beers a lansat de asemenea, o campanie publicitara de zece ani pentru a asocia diamantele cu dragostea, curtarea si nuntile, sub sloganul acum binecunoscut „Diamantele sunt pentru totdeauna”. Diamantul de pe inelul de logodna, candva necunoscut in majoritatea lumii (inclusiv in Europa), este acum considerat o parte integranta a ritualului casatoriei. Este dificil de evitat concluzia ca pozitia speciala a diamantului ca piatra pretioasa se datoreaza in mare masura monopolului si ingineriei sociale.

Astazi, diverse „pietre semipretioase” precum alexandritul, granatul demantoid, granatul tsavorit si tanzanitul pot fi la fel de scumpe ca rubinul si safirul. Bine mai exista si alte pietrecum ar fi turmalina si acvamarinul care sunt de asemenea, pietre cu preturi ridicate pe piata. Se poate spune ca am ajuns acum la o situatie in care diferenta dintre pietrele pretioase si semipretioase si-a pierdut sensul.

Comisia Federala pentru Comert din SUA are in vedere ocazional interzicerea acestor termeni pentru a evita confuzia clientilor. American Gem Trade Association (AGTA) a adaugat deja urmatoarea propozitie la codul sau moral: „Membrii ar trebui sa evite termenul„ piatra semipretioasa ”atunci cand descriu pietre pretioase”.

Asadar, exista atat de multe pietre care pot fi folosite pentru fabricarea bijuteriilor, iar unele dintre acestea au o valoare comerciala mai mare in comparatie cu celelalte. Acest lucru nu inseamna insa ca o bratara barbati sau orice alta bijuterie care are pietre semipretioase, nu este frumoasa.