Cum sa elimini si sa previi algele verzi dintr-o piscina?
Apa verde sau aparitia unor alge care plutesc prin apa dintr-o piscina reprezinta una dintre cele mai des intalnite probleme pe care le au detinatorii de piscine.
Indepartarea acestora se poate realiza cu ajutorul unui tratament constituit din substante chimice, astfel incat sa nu fie nevoie de intretinerea piscinei la cateva zile.
Una dintre cele mai des intalnite metode pentru a evita formarea algelor este reprezentata de solutiile pe baza de clor. Ca sa fie eficient, produsul folosit trebuie sa contina hipoclorit de sodiu, hipoclorit de calciu sau hipoclorit de litiu.
Atunci cand algele incep sa isi faca aparitia, este clar ca apa nu are suficient clor, tocmai de aceea este indicata mentinerea unui nivel optim al clorului din apa piscinei.
Cu toate acestea, daca s-a ajuns deja la aparitia algelor, curatarea cu clor este o solutie lenta, cu rezultate care apar abia in cateva zile.
Pe langa solutiile pe baza de clor, este indicat sa cureti piscina periodic. Periaza peretii si podeaua piscinei pentru a indeparta eventualele alge si acorda o atentie deosebita treptelor si colturilor, acolo unde algele tind sa se adune.
De asemenea, pentru a evita aparitia algelor, regleaza pH-ul apei din bazin. Daca pH-ul este peste 7,6, adauga o solutie pentru reducerea acestuia.
Ideal este ca nivelul pH-ului sa fie situat intre 7,2 si 7,6 pentru ca clorul sa fie mai eficient si pentru ca infestarea cu alge sa fie redusa. De asemenea, pastreaza o alcalinitate a apei intre 80 si 120 ppm.
Din categoria celor mai eficiente produse antialge piscina fac parte si algicidele. Acestea ucid cu siguranta algele, reprezentand una dintre cele mai rapide si eficiente solutii, dar este posibil ca efectele secundare si cheltuielile sa nu fie unele tocmai convenabile fata de utilizarea metodei pe baza de clor.
Daca te hotarasti totusi sa alegi un astfel de produs, trebuie sa ai in vedere cateva caracteristici. Unele algicide nu sunt suficient de puternice pentru a trata algele deja existente, mai ales daca este vorba si despre alge negre.
Este important sa alegi un produs cu peste 30% ingrediente active sau sa ceri ajutorul unui specialist pentru a obtine cea mai buna recomandare.
Algicidele cuaternare de amoniac sunt ieftine, dar duc la aparitia spumei la suprafata apei. Cele pe baza de cupru sunt mult mai eficiente, insa si pretul lor este pe masura, iar dezavantajul este ca pateaza peretii piscinei.
Dupa adaugarea algicidului, este nevoie de cel 24 de ore pentru a adauga in apa alte substante chimice.
Daca nu este cazul de indepartare a algelor, ci vrei doar sa previi aparitia lor si sa mentii apa curata, este nevoie de o serie de masuri. Inainte de toate, este foarte important sa mentii nivelul chimic optim al apei.
Testeaza in mod regulat bazinul pentru a observa nivelul de clor liber din apa, pH-ul, alcalinitatea si nivelul de acid cianuric. Cu cat observi o problema a acestor valori mai repede, cu atat ii poti face fata mai rapid.
Poti adauga o solutie algicida pentru prevenirea aparitiei algelor. Acestea se pot folosi in doze mici, saptamanale, cand conditiile apei din piscina sunt normale.
Asigura-te ca urmezi instructiunile pentru prevenirea regulata, deoarece prea multa solutie de acest fel poate pata peretii piscinei sau poate provoca aparitia spumei.