La nunti sau evenimente festive, eliberarea baloanelor este uneori un pas esential. Oaspetii se preteaza cu bucurie acestui moment jovial. Te-ai intrebat vreodata cum si de ce aceste baloane zboara atat de sus? Exista intr-adevar o explicatie pentru asta.

Ce este heliul?

Baloanele pe care le vezi zburand la petreceri sunt baloane pline cu heliu. Acestea sunt umflat cu o butelie heliu. Heliul este un gaz foarte usor format din atomi de heliu. Principalul sau avantaj este ca are o densitate scazuta in comparatie cu aerul.

Dar, de asemenea, acest gaz nu arde, deci nu exista riscul ca acesta sa explodeze in aer liber, spre deosebire de hidrogen, de exemplu.

Heliul este, de asemenea, un gaz rar si inofensiv. Se gaseste in starea sa naturala in aerul pe care il respiri fara sa fii constient de asta.

In acest sens, este folosit chiar de scafandri pentru a respira sub apa. Pe de alta parte, nu consta din oxigen si nu il poate inlocui. In acest caz, heliul este combinat cu oxigenul pentru a respira fara teama la adancimi mari. Desi heliul nu este daunator, este totusi important sa iei masuri de siguranta, deoarece este posibil ca gazul sa te asfixie.

Densitatea heliului in raport cu aerul

Fara sa intram in detalii in lectiile de chimie, trebuie sa intelegi mai intai ca aerul este mai dens decat heliul. Adica este mai greu decat gazul. Deci, daca umfli doua baloane, unul cu gaz si celalalt cu heliu, cel plin cu aer nu este probabil sa zboare foarte departe. Dimpotriva, ramane stagnant la o anumita inaltime si chiar risca sa cada.

Pe de alta parte, balonul plin cu heliu se poate ridica foarte sus si chiar zbura departe de kilometri. Trebuie sa stiti ca heliul contine o molecula foarte mica care are particularitatea de a trece prin toate materialele. Pe masura ce balonul zboara, elibereaza gaz.

Forta lui Arhimede

Daca aceste baloane heliu zboara atat de sus, este in principal datorita fortei lui Arhimede. Ca o reamintire, flotabilitatea lui Arhimede este aceea care face ca un obiect sa pluteasca sau sa se scufunde in apa. Conform principiului acestei impingeri, orice corp scufundat intr-un fluid, fie el gaz sau lichid, primeste o impingere verticala indreptata in sus.

Este cazul unei barci care pluteste pe apa fara sa se scufunde si este aceeasi forta pe care o poti simti cand te scufunzi in cada. Poti spune asadar ca la asta este supus balonul cand se ridica in aer.

Dar cum poate fi posibil acest lucru daca mingea nu este scufundata in apa, ci in aer? Sa stii ca principiul poate fi aplicat si in atmosfera si in toate fluidele in general. Datorita presiunii, aerul are o forta care poate impinge un obiect in sus.

Dar pentru ca asta sa se intample, ai nevoie de ceva al carui volum este mai usor decat aerul. Intr-adevar, trebuie inteles ca aerul nu va putea niciodata sa impinga un obiect cu greutatea lui egala sau mai mare in inaltime. Acesta este motivul pentru care folosim heliu deoarece acest gaz este foarte usor.