A avea un somn de calitate inseamna a avea o viata sanatoasa. Energia pe care o avem in timpul zilei este influentata in mod direct de calitatea somnului. Un somn sanatos intareste, de asemenea, sistemul imunitar si faciliteaza mentinerea unei dite si a unui stil de viata sanatos.

Pe de alta parte daca nu dormiti bine, organizmul nu reactioneaza bine  si va simtiti deprimat, nu aveti energie si intervine starea de nervozitate. Nu este suficient sa luam in calcul doar cantitatea somnului, aspect usor de cuantificat, ci mai important este calitatea somnului.  Modul in care corpul se relaxeaza in timpul somnului este direct proportional cu conditiile oferite:  calitatea saltelei si a pernei.

Stiai ca mai mult de o treime din viata o petrecem dormind? Atunci cand vei fi implinit 60 de ani, vei sti ca ai petrecut 20 de ani in pat. Insa o cantitate semnificativa de timp petrecuta in pat nu este intotdeauna sinonima cu un somn odihnitor.

Somnul este un proces complex si ne afecteaza in totalitate. Experimentati cele mai mari beneficii ale somnului atunci cand acesta este suficient, neantrerupt si confortabil. Oamenii de stiinta recomanda, pentru o persoana adulta, o durata a somnului cuprinsa intr sapte si noua ore pe noapte. In cazul copiilor si adolescentilor, datorita perioadei lor de crestere, acestia au  nevoie de ore suplimentare de somn cu un total de opt pana la zece ore de somn. Pentru bebelusi este recomandat pana la saptesprezece ore de somn.

Nevoile de somn pentru fiecare persoana in parte variaza in functie de programul zilnic, de nivelul si gradul de efort depus pe parcursul zilei, dar general valabil este faptul ca doar un corp odihnit si relzaxat poate face fata provocarilor de peste zi.

Perioada din zi, in care dormin, este de asemenea importanta. Daca lumina declanseaza procese biologice care ne fac sa se simtim treji, intunericul initieaza modificari chimice ce favorizeaza somnul.

Pentru a profita din plin de momentele de relaxare petrecute in pat, este esential ca salteaua sa fie una de calitate. Dar cum iti poti alege salteaua si cum poti lupta prin aceasta alegere impotriva durerilor de spate?

Important este sa pornesti de la ideea ca nu exista salteaua ideala pentru toata lumea. O saltea ideala pentru orice persoana este doar un mit. Nu mancam cu totii la fel, nici o pereche de pantofi nu este potrivita pentru orice tip de picior…asa ca de ce ar fi o saltea astfel?

Alegerea unei saltele potrivite pentru propriile nevoi se bazeaza pe o serie de criterii. Doar in momentul in care bifezi aceste criterii in functie de nevoile si de preferintele personale, abia atunci poti spune ca ai gasit salteaua foarte buna.

In primul rand, alege o saltea care nu isi pierde rezistenta atat de repede. Saltelele clasice tind sa nu isi mai recapete forma initiala dupa o perioada lunga de utilizare, pot dezvolta mucegai, iar acarienii sunt prezenti fara posibilitati prea mari de a-i indeparta.

In sensul imbunatatirii acestor aspecte, astazi poti beneficia de toate avantajele pe care le prezinta acele saltele cu spuma memory despre care, poate, ai tot auzit vorbindu-se. Unele dintre modelele de saltele cu spuma memory sunt prevazute si cu arcuri pentru a oferi un sprijin mai ferm celor care sufera de dureri de spate.

O alta posibilitate pentru un spate sensibil este data de alegerea unei saltele din latex. Deosebit de confortabil, acest produs este fabricat din latex sintetic sau din latex natural, iar principalul avantaj pe care il ofera este acela de a reprezenta un sprijin de exceptie pentru spatele si articulatiile tale.

Poate fi vorba despre o saltea cu trei zone de confort (pentru spate, cap sau umeri si picioare), o saltea cu cinci zone de confort (pentru spate, cap, umeri, coapse si picioare), aceasta fiind recomandata mai ales celor care prezinta dureri de spate si o saltea cu sapte zone de confort pentru persoanele foarte sensibile.

O saltea ferma sau mai degraba o saltea moale? Fermitatea nu mai este demult un criteriu recomandat la cumpararea unei saltele. Specialistii in domeniu subliniaza faptul ca este esentiala alegerea unei saltele cu o fermitate adaptata morfologiei, greutatii si starii de sanatate a celui care o foloseste.

De exemplu, o saltea prea ferma poate accentua durerile de spate si poate provoca dureri de cap, in timp ce o saltea prea moale poate favoriza deformarea coloanei vertebrale a unora dintre utilizatori. In acest sens, este ideal sa se aleaga o saltea care prezinta echilibrul perfect intre confort si nevoile de sanatate pe care le are utilizatorul.

Asadar, o saltea potrivita trebuie sa se adapteze coloanei vertebrale a utilizatorului, iar alegerea uneia sa se faca si in functie de dificultatile sau traumele de care sufera acesta. Nu uita ca salteaua trebuie sa se adapteze morfologiei si corpului tau…si nu invers. Pentru aceasta, este nevoie sa testezi si sa alegi in cunostinta de cauza.