Ecografia mamara, de ce este importanta?
Toata lumea este familiarizata cu ecografia, cea in care se aplica un mic gel rece pe burta rotunjita a mamei inainte ca aceasta sa vada primele imagini ale bebelusului ei. Dar stiai ca acelasi dispozitiv poate fi folosit in procesul de diagnosticare a cancerului de san? Aceasta se numeste ecografie mamara. Specialitatea medicala de senologie Cluj studiaza afectiunile sanului.
Ce este o ecografie mamara?
Ecografia foloseste ultrasunetele pentru a produce imagini ale interiorului sanului. Ca si in cazul mamografiei, cu exceptia unui medic, doar un tehnolog in imagistica medicala va efectua aceasta examinare. Ai nevoie de o reteta de la medicul tau pentru o ecografie a sanilor.
Cum functioneaza? Dispozitivul cu ultrasunete, sonda, proiecteaza unde sonore de inalta frecventa in zona examinata. Aceste unde sunt apoi traduse instantaneu in imagini vizibile pe un ecran. Fii sigur, nu exista niciun risc asociat cu aceasta examinare si nu este deloc dureroasa.
De ce sa iti faci o ecografie la san?
Medicul poate comanda o ecografie a sanilor inainte sau dupa mamografie.
De ce inainte?
Daca pacientul este tanar si are o masa suspecta, medicul poate prescrie o ecografie ca prim test de investigatie. Aminteste-ti ca aceasta forma de cancer de san, desi rar, este cel mai diagnosticat tip de cancer in timpul sarcinii.
De ce dupa?
Pe langa mamografia care ar fi scos la iveala o anomalie cu risc mare de a fi canceros. Ecografia nu ofera un diagnostic definitiv al cancerului de san, motiv pentru care toate testele de diagnosticare sunt importante. Cu toate acestea, ofera informatii suplimentare pentru a putea determina daca pacienta are sau nu cancer de san si care va fi planul de tratament. De asemenea, este posibil ca in timpul biopsiei sa fie utilizata ultrasunetele pentru a ghida radiologul in manipularea acului.
Ecografia face posibila obtinerea de imagini pe care mamografia nu le poate produce, de exemplu pentru a defini natura unei mase, si anume daca este lichida sau solida. Tumorile sunt de obicei mase solide, pe care mamografia nu le poate detecta spre deosebire de ultrasunete. Aceasta diferenta poate determina medicul sa recomande teste suplimentare, cum ar fi o biopsie.
In orice caz, ecografia este intotdeauna folosita ca o examinare complementara in procesul de pre-diagnostic. Ofera mai multe informatii despre natura anomaliei detectate pentru a determina daca sunt necesare investigatii suplimentare.
Cum te pregatesti pentru o ecografie mamara?
Nu este nevoie sa te pregatesti pentru o ecografie. Singurul sfat ar fi sa te imbraci cu haine usor de scos de sus, deoarece examenul se face fara camasa. De asemenea, se recomanda evitarea aplicarii de creme inainte de examinare pentru a nu afecta calitatea imaginilor.
Cum se efectueaza ecografia mamara?
Tehnologul de imagistica medicala sau radiologul iti va cere sa te intinzi pe o masa si sa iti dezbraci pieptul. Apoi va aplica un gel lubrifiant pe zona de examinat, apoi va glisa sonda peste piele, ceea ce va permite obtinerea imaginilor din interiorul sanului pe un ecran. Apoi va face imagini ale zonei de examinat.
Totul dureaza doar intre 10 si 20 de minute! Iti poti relua activitatile normale ulterior.