Hidrofor sau pompa submersibila – ce solutie sa alegi?
Daca ai propria sursa de apa, ar trebui sa ai grija si de o pompa selectata corespunzator. Pentru a te hotari ce ai nevoie, este necesar sa analizezi nevoile proprii si sa te familiarizezi cu oferta pietei. Pentru a afla care dintre solutii este mai benefica, merita sa citesti avantajele si dezavantajele fiecareia.
Ce este un hidrofor si la ce foloseste acesta?
Hidroforul reprezinta un dispozitiv de presiune folosit la sistemele de apa exact pentru acest scop. Piata ofera modele cu membrane traditionale si mai mici. Un amplificator de presiune este utilizat pentru extragerea apei in instalatii private de constructie, dar este adesea utilizat si in reteaua municipala a alimentarii cu apa. Acestea sunt adesea folosite pentru a extrage apa din propriile fantani.
Ele sunt instalate in incaperi separate, de exemplu, garaje sau subsoluri, pentru ca sunt formate, de regula, din vase de presiune mari. Exista, de asemenea, pe piata modele compacte, care sunt folosite numai pentru extragerea apei din fantani pentru uz casnic. Astfel de dispozitive se vor potrivi in dulapul bucatariei.
Pentru extragerea apei de la admisie, hidroforul este utilizat cu pompe de suprafata integrate si supape, care asigura o functionare sigura si optima a setului. Hidroforul cu pompa de aspiratie este utilizat in puturi in care inaltimea suprafetei apei de la locatia pompei este de maximum 8 metri.
Este important ca pompele de suprafata si hidrofoarele sa poata fi utilizate numai in puturi cu o capacitate mare, unde nu exista riscul ruperii coloanei cand nivelul apei scade.
Hidrofor – avantaje si dezavantaje
Marele avantaj al hidroforului si pompelor de aspiratie este accesul usor si rapid la elementele pompei si la intregul sistem, ceea ce faciliteaza intretinerea si posibilele reparatii. Mai mult, costul construirii sistemului si al exploatarii sistemului de pompare este redus, iar solutia poate fi adaptata nevoilor individuale.
Dezavantajul hidroforului cu pompe de aspiratie este reprezentat de zgomotele si vibratiile suparatoare cauzate de instalarea externa.
Ce este si unde e necesara pompa submersibila?
O pompa submersibila se foloseste la extragerea apei de la adancimi mari, de ex. din foraje. Dispozitivele moderne sunt utilizate in principal in puturile in care suprafata apei este sub 8 metri si nu se pot utiliza pompe de suprafata.
Pompele submersibile garanteaza un nivel ridicat al coloanei de apa, astfel incat pot fi folosite in transportul apei din fantani indepartate de locul de admisie. Sunt o solutie ideala pentru pomparea apei curate la instalatiile situate pe pante.
Pompele submersibile moderne functioneaza cu rezervoare de hidrofor. Acestea permit automatizarea aportului de apa, datorita caruia parametrii sunt perfecti si functionarea este confortabila. Din acest motiv, pompele submersibile sunt utilizate in locuinte, ferme si cladiri agricole, precum si in industrie.
Exista, de asemenea, disponibile pe piata pompe submersibile „anti-nisip” care, datorita constructiei lor durabile, sunt complet rezistente la nisipul continut in apa.
Pompa submersibila – avantaje si dezavantaje
Pompa submersibila este montata in interiorul putului, astfel incat activitatea sa nu este greoaie, iar instalarea ocupa mai putin spatiu. Acestea sunt mai eficiente decat cele de suprafata si pot fi utilizate in zone mai profunde.