Ce este ecografia mamara si de ce este recomandata?
Cei mai multi dintre nodulii de san sunt chisturi benigne, aglomerari de tesut glandular normal sau tumori benigne de san, cum ar fi fibroadenoame. Dar chiar si atunci cand vine vorba de conditii care pot pune viata in pericol, cum ar fi cancerul de san sau leziunile mamare, primul pas catre diagnostic si tratament este o ecografie sani Cluj 2021.
Despre ecografia sanilor vom discuta in randurile care urmeaza, asa ca este recomandat sa cititi pana la final acest articol, pentru ca veti avea posibilitatea de a descoperi o multime de informatii foarte interesante.
Asadar, ce este ecografia mamara?
O ecografie mamara utilizeaza unde sonore inaudibile pentru a crea o imagine a sanului pe ecran. Medicii folosesc imaginea pentru a detecta, diagnostica sau trata orice anomalii din sani, cum ar fi noduli, chisturi si tumori.
Pe baza rezultatelor examinarii cu ultrasunete, medicul dumneavoastra va poate spune daca o umflatura este un chist umplut cu lichid benign sau o tumoare solida, care poate fi maligna.
Ecografiile mamare utilizeaza o forma suplimentara de tehnologie pentru a detecta cheagurile de sange in san. Un traductor (obiectul care emite undele sonore) poate folosi unde sonore sonore cu o sonda Doppler. Gradul de intensitate al undelor sonore produce imagini care arata daca sangele curge corect.
Procedurile conexe care pot fi efectuate pentru a evalua problemele mamare includ mamografia, RMN si biopsia mamara. Tehnologiile cu ultrasunete mai recente, inclusiv ultrasunetele tridimensionale (3D) si cu patru dimensiuni (4D), imagistica armonica a tesuturilor, agentii de contrast cu ultrasunete si elastografia cu ultrasunete, arata de asemenea promitatoare pentru diagnosticarea leziunilor mamare canceroase intr-o maniera neinvaziva.
La ce sa ma astept de la o asemenea examinare?
In timpul ecografiei mamare, medicul va va cere sa va intindeti pe o masa de examen. Deoarece o sonograma foloseste undele sonore pentru a crea imagini, un gel este frecat usor pe pielea sanului pentru a elimina orice particule de aer care ar putea interfera cu rezultatele sonogramei.
Odata ce gelul a fost aplicat, traductorul inconjoara sanul. Cand traductorul este plasat in anumite unghiuri, undele sonore ultrasonice se deplaseaza prin piele si tesuturile mamare. Undele sonore sar de pe tesuturi si se intorc la traductor.
Traductorul preia undele reflectate, care sunt apoi transformate intr-o imagine electronica a sanilor. Ecografia mamara completa dureaza aproximativ 10 pana la 20 de minute si nu are dureri, deci nu trebuie sa va faceti griji din acest punct de vedere.
Exista complicatii si efecte secundare?
Ecografia mamara nu prezinta riscuri, deoarece este neinvaziva si nu necesita radiatii pentru a va examina sanii. Ecografia poate fi utilizata in siguranta in timpul sarcinii sau in prezenta alergiilor la colorantul de contrast, deoarece nu sunt utilizate radiatii sau coloranti de contrast.
Singura complicatie posibila implica conditii preexistente care ar putea modifica rezultatele ultrasunetelor. Anumite conditii de sanatate, cum ar fi gazele intestinale si obezitatea severa, pot afecta modul in care aparatul cu sonograma interpreteaza undele sonore pe care le produce. Consultati-va medicul daca suferiti de afectiuni care va pot afecta screening-ul.
Desi screening-ul nu prezinta riscuri, primirea rezultatelor unei examinari cu ultrasunete poate provoca adesea anxietate si teama. Este important sa retineti ca 80% din tumori sunt benigne si nu sunt canceroase.
Unde se efectueaza ecografii ale sanilor?
Cu siguranta daca pana in clipa de fata nu ati mai avut parte de o astfel de examinare a sanilor, veti dori sa aflati unde puteti merge pentru o astfel de examinare. Ei bine, exista diferite clinici private care efectueaza astfel de examinari ale sanilor, dar si diferite alte tipuri de examinari precum mamografia de exemplu .