Istoria botezului
Ce este botezul? Botezul provine din cuvantul latin baptismum, care inseamna scufundare si este ritualul de intrare sau initiere in religia crestina. Se compune dintr-o ceremonie in care persoana este purificata de apa. Actul infaptuirii botezului se numeste „botez”.
In multe religii ablutiile si baile sacre au fost frecvente de-a lungul istoriei. Ca simbol al purificarii sau al nasterii unei noi vieti. Ritualurile de apa au fost folosite in Egipt, Babilon si alte religii misterioase. Ritualul de imersiune in rauri inseamna stergerea impuritatilor morale sau a ritualurilor.
In iudaism deja in Vechiul Testament scufundarea a fost practicata pentru purificare. Esenienii au practicat aceasta purificare, asa cum au reusit sa demonstreze bazinele lor rituale de la Qumram.
Trebuie sa luam in considerare sensul apei in alte culturi si in Biblie, unde apare intotdeauna legata de viata, curatare, puritate, reinnoirea vietii si renasterea, disparitia vietii trecute (murdaria) si aparitia noului. Acesta este sensul crestinismului, in care botezul prin scufundare inseamna atat moartea la vechea viata a pacatului si renasterea la o viata noua, cat si purificarea de pacatul originar.
Botezul predicat de Ioan Botezatorul implica convertirea morala in fata imparatiei lui Dumnezeu care se apropia. Isus a fost botezat de Botezator in raul Iordan. Ulterior, Isus Insusi, in invataturile Sale, ii trimite pe ucenicii Sai sa boteze toate popoarele „in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant”.
In crestinism botezul este prima impartasanie si primul pas pe care crestinii il fac la intrarea in Biserica, care, conform diferitelor doctrine, poate fi practicat in trei moduri: stropire, perfuzie si scufundare.
In Biserica Catolica si din secolul al XV-lea se foloseste „infuzia”, constand in turnarea apei pe capul neofitului. Ea este insotita de o invocare sacramentala pentru cele trei persoane ale Preasfintei Treimi. Acest rit este foarte important in cadrul comunitatii crestine, cu acest rit ele sunt purificate de pacatul originar si de toate cele care au fost pana in acel moment. Vezi aici trusou botez de la Fabricadeaccesorii.
In doctrina protestanta se practica diferite formule: stropire (luteranism, de exemplu) sau scufundare (baptisti).
In Noul Testament vedem ca botezul este insotit de o marturisire a pacatelor. Matei 3:6 „si au fost botezati de El in Iordan, marturisindu-si pacatele.
” Ioan a fost foarte clar in a spune oamenilor ca botezul pe care l-a practicat a fost doar de apa pentru curatirea (pocainta) de pacate, dar ca botezul adevarat va fi dat de Domnul Isus Hristos si are legatura cu Duhul Sfant si foc.
Matei 3:11 Va botez in apa pentru adevarul pentru pocainta; dar cel ce vine dupa Mine, a carui incaltaminte nu sunt vrednic sa o port, este mai puternic decat mine; El va va boteza in Duhul Sfant si in foc. Ioan a stabilit astfel marea diferenta dintre realul botezului in comparatie cu cel al sau care era facut doar din apa.
Daca mor, copilasii primesc viata vesnica prin ispasirea lui Isus Hristos. Atat la catolici cat si la ortodoxi, botezul are o insemnatate foarte mare.
Obiceiuri la botez
Fie ca sunteti un parinte cu un copil care va fi botezat in curand, un membru al bisericii care il intampina pe copil sau un membru al familiei care practica o alta religie, toti aveti un lucru in comun. Probabil ca aveti intrebari despre regulile de baza pentru eticheta botezului. Xu ce ma imbrac? Ce sa aduc?
In timp ce fiecare biserica variaza in practicile sale, cunoasterea codului obisnuit de comportament politicos la botez va va ajuta sa va simtiti mai confortabil in planificarea sau participarea la acest eveniment special.
Invitatiile se pot face formal, telefonic, sau prin email de catre parinti sau nasi. Este potrivit sa prelungiti o invitatie cu patru saptamani inainte de ocazie, astfel incat familia si prietenii sa aiba timp sa planifice din timp, mai ales daca trebuie sa calatoreasca. Ar trebui sa includeti o adresa si indicatii pentru biserica si receptie pentru cei care nu sunt familiarizati cu zona.
De asemenea, puteti dori sa includeti orice informatii despre obiceiurile bisericii dvs. care ii vor ajuta pe oaspetii dvs. de alte credinte sa se simta mai in largul dvs.
Daca sunteti oaspete, este politicos sa raspundeti chiar si la o invitatie informala. Este util pentru familie sa stie cate locuri sa rezerve la biserica daca este necesar si sa planifice dupa aceea bauturi racoritoare la receptie.
Deoarece majoritatea botezurilor au loc in biserici sau dupa o slujba bisericeasca, veti dori sa fiti respectuos in alegerea tinutei. Imbracati-va asa cum v-ati face pentru o nunta, dus sau alta ocazie speciala. Pentru barbati, acest lucru necesita un costum sau o haina sport si o cravata. Pentru femei, inseamna rochii sau fuste pana la genunchi sau costume cu pantaloni de afaceri. De asemenea, femeile trebuie sa aiba umerii acoperiti daca intra intr-o biserica catolica. Cu exceptia cazului in care familia specifica ca tinuta ta poate fi foarte informala, nu este indicat sa porti blugi sau fuste mini.