Poate că Merlot nu este la fel de popular ca Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon, însă tot rămâne unul dintre cele mai consumate vinuri din lume. Strugurii sunt capabili să dea viață unor vinuri complexe, care să nu fie prea fructate sau plictisitoare. Merlot se produce în toată lumea, însă preponderent în Bordeaux și California, în special pe valea Napa și zona Sonoma.

Strugurii de Merlot se includ deseori în procesul de vinificație al cupajelor datorită faptului că pot adăuga nuanță. Bineînțeles, strugurii de Merlot se pot pune în valoare și fără să aibă nevoie de alți membri, iar in regiuni precum Toscana sau California se obțin vinuri excelente.

Ce gust are vinul Merlot

 În general, strugurii de Merlot dau viață unor vinuri cu note de fructe de pădure, cireșe și prune, însă se pot lăuda și cu note de plante uscate precum salvia, iar dacă este învechit poate dobândi note și arome de ciocolată, vanilie sau cafea.

Pe măsură ce se învechește dezvoltă caracteristici precum tabac, piele sau mentă. Concentrația de taninuri este, de regulă, medie, motiv pentru care vinul de Merlot este plăcut. Pentru ca toate calitățile sale să fie evidențiate se recomandă servirea sa la o temperatură de circa 16 grade, în timp ce la capitolul pahare, cel mai bine se înțelege cu cele în stil Cabernet Sauvignon.

Alegerea perfectă

Recomandam sa alegi un vin Merlot din magazinul online al Cramei Budureasca pentru că aici te așteaptă o gamă foarte variată de vinuri de înaltă calitate care au toate șansele să te cucerească. Un bun exemplu în acest sens este Rose din gama Budureasca Premium, fiind un vin de înaltă clasă care demonstrează abilitățile strugurilor de Merlot de a se combina cu alții.

În acest caz au făcut echipa cu cei de Pinot Noir și au dat viață unui vin care ne întâmpină în pahar cu o frumoasă culoare roz pal. Gustul de cireșe coapte este o adevărată plăcere, iar finalul proaspăt alături de aciditatea bine echilibrată fac ca acest vin rose să fie foarte versatil când vine vorba de asocierile culinare.

Cu alte cuvinte, poate fi o alegere inspirată pentru nenumărate ocazii, fie la restaurantul preferat, fie atunci când organizezi o cină sau în compania unei cărți bune. Îl poți servi ca atare, dar și alături de preparate precum cele din bucătăria mediteraneană, brânzeturi, platouri și nu numai, temperatura sa ideală fiind între 7 și 9 grade.

Merlot din gama Budureasca Clasic

 Nimeni nu poate spune că strugurii de Merlot nu pot străluci și pe cont propriu. Acest vin iese în evidență prin culoarea sa roșie, iar aromele primare sunt de mure și cireșe. Cu o corpolență medie și taninuri moi, Merlot din gama Budureasca Clasic promite un final lung, plăcut și merită savurat alături de preparate precum cele carne de miel, porc sau curcan, temperatura sa ideală fiind între 15 și 17 grade.

Un alt vin pe care merită să îl descoperi este Noir din gama Exuberant care a prins viață din amestecul perfect între strugurii Merlot și Cabernet Sauvignon, semn ca aceste două soiuri se înțeleg de minune. Vinul este de o culoare roșu închis și se remarcă prin aromele sale de fructe de pădure. Gustul de gem de mure este intens, taninurile sunt ferme, iar structura și corpolența sunt aparte. Ca multe alte vinuri roșii, se poate servi alături de preparate din miel, carne de vită, porc sau platouri cu mezeluri, temperatura sa ideală fiind de 15-17 grade.

Încearcă-le pe toate și mai apoi alege-l pe cel cel care te-a cucerit!