Moduri de a stimula lactatia
Daca va faceti griji ca nu produceti suficient lapte matern pentru bebelus, nu sunteti singura in aceasta situatie. Datele de la Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor arata ca aproximativ 75% dintre mame incep sa-si alapteze bebelusii, dar multe se opresc partial sau complet inca din primele cateva luni de viata ale sugarului. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru acest fenomen este productia insuficienta de lapte.
Cu toate acestea, daca va aflati intr-o astfel de situatie, trebuie sa stiti exista modalitati de a stimula lactatia.
Printre cele mai bune rezultate, puteti incepe sa aveti o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine si fibre si, totodata, sa apelati la medicamente stimularea lactatiei.
Timpul necesar pentru a mari cantitatea de lapte produsa de corpul dumneavoastra, variaza de la o persoana la alta. Daca veti intampinati aceasta problema, puteti apela la medicul specialist, si totodata puteti incerca si aceste metode, care nu vor pune siguranta dumneavoastra sau a bebelusului in pericol.
- Alaptati mai des
Alaptati mai des si lasati copilul sa se hraneasca pana la saturatie. Cand bebelusul se hraneste de la san, corpul va elibera hormoni care va determina sanii sa produca mai mult lapte. Acesta este reflexul „lasarii in jos”. Acest fenomen apare in momentul in care muschii pieptului se contracta, iar mai mult lapte va fi mutat in partea din fata a sanului. Acest lucru se intampla in scurt timp dupa ce bebelusul incepe sa se hraneasca.
Alaptarea nou-nascutului de 8 pana la 12 ori pe zi poate ajuta la stabilirea si mentinerea productiei de lapte.
- Utilizati o pompa pentru sani
Daca va veti utiliza acest instrument este posibil sa cresteti productia de lapte. Incalzirea sanilor inainte de pompare va poate ajuta sa va fiti mult mai relaxata in momentul in care utilizati aceasta pompa.
Incercati sa pompati ori de cate ori:
- Mai exista lapte in san dupa hranire.
- Bebelusul vrea sa se hraneasca
- Alaptati din ambele parti
Lasati copilul sa se hraneasca din ambii sani la fiecare hranire. Lasati copilul sa se hraneasca de la primul san pana cand se opreste, inainte de a ii oferi cel de-al doilea san. Stimularea lactatiei ambilor sani poate ajuta la cresterea productiei de lapte. De altfel, ati putea pompa laptele de la ambii sani pentru a stimula lactatia.
- Utilizarea alimentelor si a suplimentelor alimentare care stimuleaza lactatia
Pe piata exista numeroase suplimente alimentare care ajuta la stimularea lactatiei. Acestea sunt sub forma de comprimate, ceaiuri sau uleiuri. In cazul in care doriti sa apelati la aceasta metoda, va trebui sa cititi cu atentie prospectul, astfel incat sa nu depasiti doza zilnica recomandata de producatori. In ciuda faptului ca mai multe mamici incearca sa evite suplimentele naturiste, acestea sunt benefice pentru corp, atat pentru mama cat si pentru sugar, deoarece sunt produse pe baza de plante.
Totusi, inainte de a achizitiona aceste produse, cereti sfatul medicului specialist, deoarece anumite suplimente nu se pot administra impreuna cu alte forme de tratament.
In ceea ce priveste gama de alimente utilizata pentru a stimula lactatia, aceasta include: ovaz integral, germeni de grau, faina din seminte de in. Toate aceste produse sunt sigure pentru mamicile care alapteaza.
De altfel, exista chiar si o reteta usoara de prajituri pentru femeile care alapteaza:
Ingrediente
- 2 cani de faina alba
- 2 cani de ovaz
- 1 lingura. germene de grau
- 2 linguri. faina de seminte de in
- 1 cana de unt, inmuiat
- 3 galbenusuri de ou
- 1/2 cana zahar alb
- 1/2 cana zahar brun
- 1/4 cana apa
- 1 1/2 lingurite extract pur de vanilie
- 1 lingurita. praf de copt
- 1/2 lingurita. sare
Instructiuni
Preincalziti cuptorul la 350 ° F (175 ° C).
Amestecati aceste ingrediente impreuna, pana obtineti un aluat pufos, iar apoi faceti bilute mici din aluat si asezati-le pe o foaie de copt.
Coaceti prajitura timp de 10 – 12 minute. Consumati-o dupa ce s-a racit complet
De asemenea, puteti adauga fructe uscate, bomboane de ciocolata sau nuci pentru o varietate.
- Alte alimente, ierburi si suplimente
Exista alte alimente si ierburi care pot creste productia de lapte matern, potrivit Fundatiei canadiene pentru alaptare. Aceasta gama de alimente si ierburi include:
- usturoi
- ghimbir
- fenicul
- lucerna
- spirulina
Discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra inainte de a lua un supliment alimentar, mai ales cand alaptati. Chiar daca aceste produse sunt facute din plante, in anumite cazuri pot provoca reactii adverse.
Care sunt cauzele productiei de lapte scazute?
Exista mai multi factori care pot determina scaderea productiei de lapte:
Cauze genetice:
In anumite cazuri, genetica joaca un rol important, chiar si in cazul lactatiei. Anumite mamici nu pot produce lapte, in ciuda tratamentelor administrate. Asadar, aceasta poate fi o afectiune cauzata de o gena, mostenita de la un membru al familiei.
Factori emotionali
Anxietatea si stresul pot determina scaderea productiei de lapte. Crearea unui mediu privat si relaxant pentru alaptare poate contribui la stimularea lactatiei.