Ce ar trebui sa stii despre sistemele de franare ale motorului electric?
Desi exista mai multe tipuri de motoare electrice cu frana, exista anumite lucruri pe care toate acestea le au in comun. In primul rand este vorba despre scopul lor: franele motorului sunt responsabile de oprirea unui motor electric sau de mentinerea sarcinii sale antrenate.
Franele motorului realizeaza acest lucru utilizand frecarea intre suprafetele de contact pentru a genera cuplul de oprire necesar. Acestea sunt utilizate atunci cand oprirea trebuie sa aiba loc intr-o perioada limitata de timp, spre deosebire de o oprire treptata realizata prin simpla oprire a unui motor electric. In ceea ce priveste motoarele electrice, exista doua tipuri de franare: franarea mecanica si franarea electrica.
Franarea mecanica a motoarelor asincrone
Dintre franele mecanice (sau electromecanice), se face distinctia intre franele de curent electric si franele de pornire. Franele de curent electric sunt activate atunci cand nu mai sunt alimentate cu curent electric. Acestea sunt perfecte pentru asigurarea sigurantei masinilor industriale: franarea este asigurata chiar si in cazul unei intreruperi de curent.
Aceasta prevedere este una esentiala pentru anumite utilizari, cum ar fi conducerea unei masini la risc (de exemplu: ferastrau circular, ferastrau cu banda etc.). Franele de pornire sunt declansate imediat ce sunt alimentate cu curent electric. Acestea functioneaza cu o sursa de alimentare independenta de motor.
Acest tip de frane sunt de fapt franele care sunt integrate in motor: ansamblul se numeste frana de motor. Intrarea sau lipsa franelor curente sunt controlate de un electromagnet si vor bloca arborele motorului. Acest tip de franare este ideal pentru aplicatii de siguranta sau ridicare.
Franele mecanice pot fi actionate cu curent continuu sau curent alternativ. Franele actionate cu curent continuu au avut adesea un raspuns mai lent in comparatie cu franele cu curent alternativ.
Pentru a imbunatati viteza franelor de curent continuu, te poti baza pe asa-numitele „redresoare rapide” care permit controlul automat al franei si care este folosit ca redresor standard cu 4 terminale.
Pentru a adapta acest instrument la toate utilizarile, exista: redresoare cu deschidere rapida, redresoare cu inchidere rapida, redresoare de deschidere si inchidere rapide, redresor rapid pentru motor electric
Franarea electrica a motoarelor asincrone
Pentru franarea electrica, putem vorbi de frane de contracurent si frane de injectie continua. Spre deosebire de franarea mecanica, in acest caz nu exista blocaje.
In cazul unei frane de contracurent, aceasta implica inversarea celor doua faze de alimentare a motorului pentru a-i schimba directia de rotatie. Odata ce rotatia motorului s-a oprit, puterea trebuie intrerupta, altfel motorul va porni in cealalta directie.
In ceea ce priveste franarea prin injectie continua, aceasta implica inlocuirea campului rotativ cu un camp fix. Pentru a face acest lucru, se intrerupe sursa de alimentare trifazata si se adauga o sursa de tensiune la stator, care va incetini motorul (cu aceasta solutie de franare, nu exista riscul pornirii motorului din nou in cealalta directie). Este foarte eficient pentru motoarele cu viteza mica si putere redusa.
Service-ul si intretinerea franei
Functionarea corecta a franelor este un punct important pentru un motor. Pentru a asigura longevitatea franelor, sunt recomandate urmatoarele: un control la fiecare 6 luni pentru a verifica uzura pieselor de frecare (frecventa de control variabila in functie de utilizari), o curatare regulata pentru a lupta impotriva prafului, ba chiar si instalarea unui inel de protectie impotriva prafului (instalare recomandata pentru medii cu praf).
Ce sunt franele pentru motoare electrice
V-ati intrebat vreodata care sunt aplicatiile franelor pentru un motor electric? Majoritatea cred ca franele sunt doar pentru autovehicule, dar ar trebui sa se gandeasca din nou! Franele pentru motor electric sunt vitale pentru multe tipuri de masini si sisteme si se bazeaza pe ele pentru a mentine functionarea corecta a miscarilor importante.
Daca v-ati intrebat despre franele pentru motor electric, continuati sa ctitit. Trecem in revista scopul, tipurile si aplicatiile obisnuite ale franelor pentru motor electric.
Principala responsabilitate a franelor motorului este detinerea unei sarcini pe o masina sau oprirea unui motor electric din miscare. Franele electrice utilizeaza frecare intre suprafetele de imbinare, ceea ce genereaza cuplul necesar pentru oprire.
Franele pentru motor electric sunt utilizate in aplicatii in care piesele in miscare trebuie sa se opreasca instantaneu. Aceasta este principala diferenta in comparatie cu franele mecanice, care se opresc treptat.
Exista multe tipuri de frane pentru motor electric, dar ele se incadreaza in doua categorii generale. Set arc si set electric.
Franele cu arcuri functioneaza aplicand cuplul atunci cand puterea este deconectata. Frana este apoi decuplata prin mijloace hidraulice , pneumatice sau electromagnetice.
Aceste frane functioneaza cel mai bine pentru aplicatii de retinere sau franare rapida a motorului. Franele cu arcuri sunt adesea folosite pentru aplicatii sigure pentru masini.
Franele reglate electric functioneaza utilizand functia opusa franelor reglate cu arc. In loc sa aplice cuplul de frana atunci cand puterea este deconectata, franele reglate electric aplica cuplul atata timp cat este prezenta puterea. Aceste frane actioneaza printr-o bobina magnetica.
Franele de curent continuu sunt un exemplu de frane actionate prin arc care functioneaza cu ajutorul electromagneticii . Aceste tipuri de frane sunt cunoscute pentru ca necesita mai putina intretinere si au nevoie de mai putine reglaje.