Midii: proprietati, beneficii, utilizari in gatit
Scoicile ieftine si incredibil de gustoase, midiile sunt, fara indoiala, printre cele mai iubite si consumate fructe de mare de pe mesele noastre. Coaja neagra stralucitoare si aroma puternica, midiile sunt sarace in calorii si bogate in proteine, antioxidanti si antiinflamatoare. Sa le cunoastem mai bine, cu cateva idei pentru a ne bucura de ele.
Molustele bivalve apartinand familiei Mytiloida, midiile sunt printre cele mai iubite si consumate fructe de mare din lume, recunoscute prin forma lor caracteristica a picaturii si culoarea negru jet.
Cu un continut scazut de calorii, bogat in proteine si saruri minerale, midiile sunt ingrediente foarte versatile in bucatarie, protagonisti ai multor feluri de mancare traditionale si pentru ca sunt destul de ieftine, precum si deosebit de gustoase.
Foarte frecvente in Marea Mediterana si Oceanul Atlantic, chiar daca majoritatea celor pe care le consumam sunt cultivate, midiile, odata curatate corespunzator, trebuie consumate strict gatite, pentru a evita intoxicatia. Sa aflam tot ce trebuie sa stim despre aceste midii celebre.
Proprietatile midiilor
Scazute in calorii (doar 58 kcal la 100 de grame) si bogate in saruri minerale, in special sodiu, zinc, magneziu, fosfor, potasiu si fier, midiile sunt crustacee cu un profil nutritional interesant. Acestea ofera o cantitate buna de proteine cu valoare biologica ridicata si vitamine (in special vitamina C si vitamina B12), sunt bogate in substante antioxidante utile pentru combaterea radicalilor liberi si a imbatranirii celulare, in timp ce lipsesc aproape complet de grasimi si lipide.
Beneficii
Vitaminele, proteinele si sarurile minerale fac aceste moluste deosebit de bogate in proprietati benefice si aliati buni pentru sanatatea noastra. Mai exact, midiile:
- sunt recomandate celor care sufera de anemie, deoarece sunt deosebit de bogate in fier;
- midiile sunt bogate in substante antioxidante capabile sa contracareze imbatranirea celulara si actiunea radicalilor liberi;
- garanteaza o cantitate buna de vitamina B si, prin urmare, sunt recomandate in caz de oboseala;
- datorita prezentei unei substante numite glucozamina, midiile sunt antiinflamatoare naturale foarte puternice, excelente in special impotriva reumatismului, artritei si artrozei;
- midiile au proprietati stimulante si digestive datorate sarurilor minerale; in plus, potasiul pe care il contin este capabil sa regleze tensiunea arteriala, in timp ce fosforul ajuta la imbunatatirea memoriei;
- sustin si stimuleaza sistemul imunitar deoarece sunt bogate in vitamina C;
- ele ajuta la reglarea metabolismului si limiteaza absorbtia grasimilor;
- stimuleaza functia ficatului, protejand ficatul.
Sanatatea inimii
Datorita continutului scazut de grasimi si a continutului estrem de bun de acizi grasi omega-3, aceste crustacee ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Conform celor mai recente studii, consumul de acizi grasi omega-3 cu lant lung derivat din pesti demonstreaza un efect cardioprotector.
Beneficii pentru creier
Un studiu realizat in China sugereaza ca aportul adecvat de acizi grasi omega-3 are efecte neuroprotectoare asupra creierului. In special, cercetatorii au descoperit ca midiile contin mult omega-3 si au efecte protectoare impotriva microinfarctelor prin inhibarea apoptozei, atenuarea leziunilor tesuturilor si imbunatatirea astfel a afectarii cognitive. Microinfarctele sunt foarte frecvente in creierul imbatranit si considerate ca un factor de risc independent pentru tulburarile neuropsihiatrice comune.
Lucruri mai putin cunoscute despre midii
Cu siguranta ai vazut pana acum midii in cochilie sau chiar ai mancat midii, insa cu siguranta nu te-ai documentat foarte mult despre ele. Asa cum se intampla cu cele mai multe dintre preparatele pe care le consumam, ne bucuram de gustul bun pe care il au dar uitam sa citim despre ele pentru a afla informatiile interesante care stau la baza mancarurilor noastre.
Iata cateva aspecte mai putin cunoscute despre midii:
- Sunt scoici de apa dulce sau de apa sarata care au doua cochilii simetrice, intre care vei gasi midia comestibila – acea mica bucata de carne pe care o consumi.
- Midiile pot fi simple si pot avea pana la 10 cm lungime sau pot sa fie paroase, care sunt ceva mai mici si care au la capat un smoc de fire.
- Midiile se vor consuma in general gatite pentru ca in momentul in care ele filtreaza apa pot sa retina bacterii si o serie de agenti patogeni.
- Midiile sunt vandute de cele mai multe ori vii, in saculet perfect inchise. In cazul in care midiile sunt deschise nu trebuie sa fie cumparate.
- In momentul in care midiile se gatesc nu trebuie sa lasi mai mult de 2 sau 3 zile intre cumparare si preparare si daca intre timp se deschid va trebui sa le apesi pentru a se inchide la loc.
- Inainte ca midiile sa fie fierte va trebui sa le cureti bine cu ajutorul unei perii foarte apsre.
- Mediile sunt savuroase in retete cu vin alb sau sos de rosii. De asemenea, le poti face si cu orez.
- Carnea midiilor este plina de proteine si de fosfatide care iti vor ajuta ficatul.
Toate aceste informatii te vor ajuta sa alegi corect midiile si sa le savurezi pe indelete cu incredere de fiecare data cand vrei ceva nou si special.